fredag 14 januari 2011

Hitta en ganska bra guide

Kost och fettförbränning

Kolhydrater. Kolhydrater tas upp i blodet som blodsocker och för att kroppen ska kunna använda det frisätts insulin. Men insulin har även en fettbildande egenskaper. Därmed inte sagt att du ska undvika att äta kolhydrater. Däremot är kvaliten på de kolhydrater viktig, välj långsamma kolhydrater. Och försök att undvika socker. Även mängden är viktig för en bra förbränning, du ska äta "lagom" med kolhydrater. För utan kolhydrater får kroppen och hjärnan inte tillräckligt med bräsle och du kommer inte att orka träna.

Protein. Protein är kroppens byggstenar och nödvändigt för att du ska kunna bygga muskler. Kroppens muskler består av 20 procent protein. Protein ger dessutom en bra mättnaskänsla viket kan underlätta en viktminskning. Protein är även viktigt för fettförbränningen, forskning visar att de stimulerar den eftersom att protein ökar utsöndingen av ett hormon som frigör lagrat fett.


Fett. Fett förbränner fett. Äter du för lite fett kommer alltås kroppen att stanna av fettförbränningen och hålla stenhårt i dina fettreserver. Äter du däremot fett tänker kroppen att jaha, här kommer det mer fett så då kan jag börja ta av mina reserver. Men självklart ska man inte äta för mycket fett, ett energiöverskott leder till viktökning. Väl fett från bra källor (omättat fett) som nötter, frön, avokado, fet fisk, och olivolja och undvik fett från sämre källor (mättat fett) som grädde, smör, ost, korv, kakor, godis, snacks, Transfett (härdat fett) ska du undvika helt och hållet!

Fibrer. Fibrer är nödvändigt för en bra förbränning. Utan fibrer kan din kropp inte bryta ner maten ordentligt och dessutom ger de bra mättnadskänsla. Dessutom fungerar fibrer som fettmagneter, fett fastnar i fibrerna och kommer att gåp igenom din kropp utan att en enda kalori tas upp. För mycket fibrar är såklart inte bra, det kan leda till förstoppning. Ät kring 30 gram fibrer per dag.


Vatten. Dricker du för lite vatten sjunker blodtrycket och du riskerar att drabbas av vätskebrist. Vatten hjälper blodet att transportera näringsämnen till våra organ. För lite vatten påverkar även fettförbränningen. Det finns dock inga vetenskapliga bevis att det skulle var nyttigt att dricka överdrivna mängder vatten, det enda som händer är att du riskerar näringsbrist då kroppen sköljer ut vitaminer och mineraler.

Artificialla sötningsmedel. Många som strävar efter att gå ner i vikt väljer lightprodukter. Ofta innehåller dessa artificiella sötningemedel. Dessa går rakt igenom kroppen utan att vi tar upp kalorierna. Vad som däremot är baksidan är att det finns forskning som visar att de kan påverka kroppens biokemi och sätta din fettförbränning ur balans. Dessutom kan en del av dem inte brytas ner i naturen så efter att du kissat ut dem hamnar de i våra sjöar och vattendrag och förgiftar natur och fisk.

Starka kryddor. Starka kryddor sägs ju höja fettförbränningen. Och visst, den påverkar faktiskt förbränningen. Men kom ihåg att det är ytterst marginellt. Det rör sig om några få kalorier hit och dit. Så är stark mat om du gillar det men inte i tron att det ska göra dig smal eller bränna massa fett.



Kosttillskott. Det finns massor av tillksott som hävdar att de kan speeda på din fettförbränning. Men ta detta med en stor nypa salt! CLA kan visserligen påverka en minskning av kroppsfett och öka musklemassan men samtidigt innehåller de transfettsyror som är allt annat än hälsosamt. Och visst, tar du Alli kommer kroppen att ta upp mindre fett. Nackdelen här är att en "bieffekt" är diare och att du kan bajsa på dig. Krom visar sällan resultat, karnitin kan motverka fettförbränningen. Så lägg dina pengar på en väl sammansatt kost och ett träningskort istället! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar